top of page

Jaký je rozdíl mezi architektem a interiérovým designerem?

Oba odborníci hrají klíčovou roli při vytváření a úpravě prostoru, ale jaký je vlastně rozdíl mezi těmito dvěma profesemi a jak se vzájemně doplňují? V tomto článku se budeme podrobněji zabývat rozdílem mezi interiérovým designérem a architektem, abychom lépe porozuměli jejich rolím.


Začněme tím, co mají společné – obě profese vyžadují odborníky s kvalitním vzděláním a bohatými zkušenostmi. Oba se věnují projektům od samotného konceptu až po jejich realizaci. Rozumí nejen estetickým aspektům, ale také technickým a funkčním požadavkům. Zajišťují soulad s příslušnými předpisy a normami a mají schopnost efektivně komunikovat s klienty a dalšími profesionály.


Prvním rozdílem je způsob vzdělání, kterým se architekt a designér stávají odborníky ve svém oboru. Architektem se může stát pouze absolvent vysoké školy se zaměřením na architekturu, zatímco interiérovým designérem se může stát prakticky kdokoli, kdo absolvuje některý z dlouhodobých kurzů na uměleckých školách nebo designových institutech, kde získávají certifikace a akreditace.


Architekti mají širší pohled na celkovou architektonickou koncepci a tvorbu budov. Zabývají se urbanismem, vnějšími strukturami a dispozicemi, mají právní a technické pověření, které jim umožňuje plánovat a stavět budovy. Jejich práce zahrnuje návrhy staveb, rozpočty, územní plánování.



Interiérový designér se zaměřuje na detaily a vytváření vnitřních prostor. Má sice omezenější kompetence než architekt, ale díky svému aktivnímu působení v oblasti navrhování interiérů má často lepší přehled o nabídce výrobků na trhu a současných trendech.

Práce interiérového designéra zahrnuje orientaci v nejnovějších technologiích, základy psychologie a schopnost spolupracovat s odborníky různých oborů. Řeší rozložení a organizaci prostoru, aby byl co nejefektivnější. Spolupracují s klienty na definování jejich požadavků a potřeb, a poté vytvářejí návrhy a vizualizace interiéru.

Ve skutečnosti interiérový designer přebírá na určité úrovni úlohu architekta a zabývá se dispozičním řešením domu/bytu, ergonomií prostoru, zónováním místností, navrhováním a výběrem nábytku, rozvody vody, elektřiny a vzduchotechniky, barevnou teorií.



Z výše uvedeného je zřejmé, že interiérový designér se neomezuje pouze na dekorace a barvy, jak by si mnozí mohli myslet. Dovednost sladit polštářky ve svém bytě či nakombinovat barevné stěny pár kamarádkám ještě samo o sobě nezaručuje schopnost poskytovat profesionální služby v oboru interiérový designer. Webová prezentace a popis služeb mohou být prvním dojmem, který vám může poskytnout představu o jejich profesionálnosti a kvalitě. Je tedy důležité dělat důkladný průzkum a vybrat si designéra, který má prokázané zkušenosti a dokáže splnit vaše potřeby.


Některá studia nabízí kombinaci více služeb, což je velmi praktické a podobně je tomu i u nás v AK DSGN. Studio bylo založeno Alešem Kubíkem, vystudovaným stavebním inženýrem se zaměřením na architekturu, který zároveň působí jako učitel interiérového designu na odborné škole. Tato kombinace odborných znalostí přináší do naší práce jedinečný a komplexní přístup, díky kterému můžeme našim klientům vytvořit harmonický a plně funkční prostor.


Kolik vás bude stát architekt a kolik interierový designer? Na finanční stránku těchto dvou profesí se zaměříme v některém z našich článků příště.





63 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page